Terug naar Tekenwerk / Modelleren.

Zoutkamp/Drenkelingenhuisje

Voor de toeristische ontwikkeling van Zoutkamp heeft De Stichting Historische Visserij Zoutkamp een initiatief genomen voor de realisatie van de bouw van een vissershuisje, 2 kalkovens en een drenkelingenhuisje.

 

In 1919 zijn er op Engelsmanplaat 2 identieke drenkelingenhuisjes geplaatst. Destijds een initiatief van de Noord- en Zuidhollandse Reddingmaatschappij. Deze zorgde voor een kachel, een kist met dekens en noodrantsoenen. In het huisje hing een bord met informatie voor drenkelingen. Door het hijsen van een bal in een mast konden zij een signaal van hun aanwezigheid aan de wal geven. 

Eén van de huisjes werd in opdracht van de betonningsdienst in 1968 afgebroken door een Zoutkamper aannemer. Deze laatste verkocht het degelijke bouwsel in Zoutkamp. Het deed vervolgens tot 2007 dienst als garage. In dat jaar kwam het gebouwtje in bezit van het Visserijmuseum, dat in samenwerking met de Stichting Historische Visserij dit stukje erfgoed in volle glorie wil restaureren, een plaats en een nieuwe geven.

3D Engineering heeft de beide spiltrappen in de staalconstructie van de toren gemodelleerd.